Skip to main content

Landscape Architecture

New construction of the Öpfingen children's house

New construction of the Öpfingen children's house

Compeition 03/2021

New construction of the Öpfingen children's house

Building owner: Municipality Öpfingen, 89614 Öpfingen

 

In cooperation with bwb backeweberbleyle architekten, Stuttgart

 

The aim of the design is to connect the two building sites and to create a coherent campus out of two building complexes.

The basic structure is created by a network of paths that runs evenly across the entire planning area. This cutting of the paths, but also the consideration of the existing trees, creates exciting open spaces that can be used freely. 

 

Path network

The path network is based on the essential path connections that lead from the street to the respective buildings and their entrances. The forecourt of the multi-purpose hall serves here as a distribution point for school and day-care centre visitors. 

The extension of the parallel side streets in the west of the planning area, enables straight path connections through the entire campus. From this path, several branches lead to the children's house, the multi-purpose hall, the school and the car parks. All important facilities can be reached barrier-free by ramps.

 

Mobility

The ingenious network of paths allows pedestrians to reach the large forecourt of the multi-purpose hall from almost any direction. This is the distribution point to every facility in the planning area.

It is also possible to park one's bicycle here. This possibility exists again on the way to the day care centre. 

The bus stops are designed as bus bays on the side of the road. From here, pupils can either walk directly to school or cross the road via a pedestrian path.

In order to avoid large access roads and cuts into the green structure, the required parking spaces are located at the roadside. The disabled parking spaces are located directly on the access road to the forecourt of the multi-purpose hall.

 

Planting 

The existing tree structure is complemented by new tree plantings in the building area of the day-care centre. This will create a uniform image of both areas and thus strengthen the cohesion of the two properties.

The green areas are to be designed as natural meadows. Thus, not only can all green areas be used freely, but they also provide a large habitat for insects, small mammals and birds. The natural habitats of the animals can also be made visible to the children from the children's house and the school. 

The two green areas on the forecourt of the multi-purpose hall are to fulfil the task as an entrance area, and are therefore to be designed as a well-kept lawn.